The Socioeconomic Determinants of Suicide: A Panel Data Analysis
1Department of Economic, Bolu Abant Izzet Baysal University, Bolu, Turkey
2Department of Economic, Agri Ibrahim Cecen University, Ağrı, Turkey
Yildiz Social Science Review 2022; 1(8): 1-12 DOI: 10.51803/yssr.1146860

Suicide has been a major public health issue worldwide and a growing number of researches have been conducted to unveil the association between socioeconomic factors and suicide rates. The aim of the present study is to detect if socioeconomic factors have impacts on suicide rates in age-adjusted, men, women and young people. To meet this objective, we used annual data on 47 countries for the 1996-2015 period. The results obtained from the panel data econometric analysis show that unemployment, fertility, alcohol consumption, divorce, women’s working rates have significant effects on suicide rates.

İntiharın Sosyoekonomik Belirleyicileri: Panel Veri Analizi
1Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi, Ekonomi Bölümü, Bolu, Türkiye
2Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi, Ekonomi Bölümü, Ağrı, Türkiye
Yildiz Social Science Review 2022; 1(8): 1-12 DOI: 10.51803/yssr.1146860

İntihar, dünya çapında önemli bir halk sağlığı sorunu olmuş ve sosyoekonomik faktörler ile intihar oranları arasındaki ilişkiyi belirlemek için artan sayıda araştırma yapılmıştır. Bu çalışmanın amacı, sosyoekonomik faktörlerin yaşa göre ayarlanmış, erkekler, kadınlar ve gençlerde intihar oranlarını etkileyip etkilemediğini tespit etmektir. Bu amaca ulaşmak için 1996-2015 dönemi için 47 ülkeye ait yıllık verileri kullanılmıştır. Panel veri ekonometrik analizinden elde edilen sonuçlar, işsizlik, doğurganlık, alkol tüketimi, boşanma, kadınların çalışma oranlarının intihar oranları üzerinde önemli etkileri olduğunu göstermektedir.