Covid-19 and Digitalization: Network Analysis On Industrial Robots Trade Among The Bri Countries
1Kırklareli University, Department of Public Finance
2Yıldız Technical University, Department of Economics,
Yildiz Social Science Review 2020; 2(6): 99-118 DOI: 10.51803/yssr.822506

The pandemic indicates that the use of digital technologies is going to become more important hereafter. In such a world where countries need to take action to shape their future in accordance with this ‘new normal’, the policies followed by countries in high technological sectors will be determinative on their positions within global value chains in the future. Based on this, international trade of industrial robots among the Belt and Road Initiative members is analyzed via complex network tools in the present study. The empirical results indicated that the international trade network of industrial robots has complex system properties such as power-law distribution, disassortativity, core-periphery structure etc. The results also revealed that developing members of the Initiative may exploit export hubs of the network, namely South Korea, Singapore, Austria and Italy in order to digitalize their economies in the short-term.

Covid-19 Ve Dijitalleşme: Kyg Ülkeleri Arasındaki Endüstriyel Robot Ticareti Üzerine Ağ Analizi
Yildiz Social Science Review 2020; 2(6): 99-118 DOI: 10.51803/yssr.822506

Pandemi, yaşamımızın bundan sonraki kısmında dijital teknolojilerin kullanımının daha önemli hale geleceğini göstermektedir. Ülkelerin bu ‘yeni normal’e uygun olarak geleceklerini şekillendirmede eyleme geçmeleri gereken böyle bir dünyada, yüksek teknolojili sektörlerde izlenecek politikalar, ülkelerin gelecekte küresel değer zincirindeki pozisyonları üzerinde belirleyici olacaktır. Buna dayanarak bu çalışmada, Kuşak ve Yol Girişimindeki üye ülkeler arasında endüstriyel robotların uluslararası ticareti kompleks ağ araçları ile incelenmektedir. Ampirik sonuçlar uluslararası endüstriyel robot ticaret ağının güç yasası dağılımı, farklılık eğilimlilik, merkez-çevre yapısı gibi birtakım kompleks ağ özellikleri taşıdığını ortaya koymuştur. Sonuçlar ayrıca, girişimin gelişen ülkelerinin kısa dönemde ekonomilerinin dijital dönüşümünü sağlamada, ağda yer alan Güney Kore, Singapur, Avusturya ve İtalya gibi ihracat merkezlerinden yararlanabileceğini ortaya koymuştur.