Yildiz Social Science Review 2019; 1(5): 23-38 DOI: 10.51803/yssr.514097

This study was conducted in order to systematically examine the data obtained from these studies by examining the published studies on middle income trap in developing countries.
A total of 105 publications related to subject were reached and of them, 31 were evaluated as part of the study according to inclusion criteria. Among the common structural characteristics of the countries that cannot pass from the middle income group to the high income group, low human capital, low R&G
investments, insufficient physical and advanced infrastructure investments, high corruption, high inflation, high dependency ratio were determined. With the systematic review of the studies on the middle income trap in developing countries, the dynamics that will enable developing countries to reach high income
group have been determined. These dynamics are expected to contribute to the framework of future studies and to determine the measures to be taken.

Gelişmekte Olan Ülkelerde Orta Gelir Tuzağı: Literatür Taraması
1Sakarya Üniversitesi, İktisat Bölümü
2Yıldız Teknik Üniversitesi, İktisat Bölümü
Yildiz Social Science Review 2019; 1(5): 23-38 DOI: 10.51803/yssr.514097

Bu çalışma gelişmekte olan ülkelerde orta gelir tuzağıyla ilgili yayımlanmış çalışmaların incelenerek bu çalışmalardan elde edilen bilgilerin sistematik derlenmesi amacıyla gerçekleştirilmiştir. Konuyla ilgili 105 yayına ulaşılmış olup araştırmaya dahil edilme kriterlerine göre 31 yayın çalışma kapsamında incelenmiştir. Orta gelir grubundan yüksek gelir grubuna geçemeyen ülkelerin ortak yapısal özellikleri arasında düşük beşeri sermaye, düşük Ar-Ge yatırımları, yetersiz fiziki ve ileri altyapı yatırımları, yüksek yolsuzluk, yüksek enflasyon, yüksek bağımlılık oranı belirlenmiştir. Gelişmekte olan ülkelerde orta gelir tuzağıyla ilgili çalışmaların sistematik olarak derlenmesi ile gelişmekte olan ülkelerin yüksek gelir grubuna ulaşabilmelerini sağlayacak dinamikler belirlenmiştir. Bu dinamiklerin gelecekte yapılacak çalışmaların çerçevesini oluşturma ve alınabilecek önlemlerin belirlenmesine katkı sağlaması beklenmektedir.