ISSN: 2149-4363 | E-ISSN: 2687-6256
Yildiz Social Science Review 2018; 2(4): 201-212
Full Text PDF (Turkish)

Abstract

In the pre-Great Depression period, social transformations took place and the development of technology increased the mass production activities. Large corporations have started to transfer their profits in the financial sector as well as in real production activities. Modern Times depicted this period and described the consequences of the crisis in terms of society. The aim of this article is to embody Veblen's theory of economics by adhering to the Modern Times, which reflects the economic and social circumstances of the period and to analyze the behavior of individuals that led to economic crises.

Modern Zamanlar ve Veblen
1Yıldız Teknik Üniversitesi, Doktora Öğrencisi
2Yıldız Teknik Üniversitesi, İktisat Bölümü, Öğretim Üyesi
Yildiz Social Science Review 2018; 2(4): 201-212

Büyük Buhran öncesi dönemde toplumsal dönüşümler gerçekleşmiş, teknolojinin gelişimi kitlesel üretim faaliyetlerini arttırmış, büyük şirketler kazançlarını reel üretim faaliyetlerinin yanında finans sektöründe değerlendirmeye başlamıştır. Modern Zamanlar filmi, böyle bir dönemi resmetmiş ve krizin sonuçlarını toplumun gözünden anlatmıştır. Bu makalenin amacı, ortodoks iktisatın kabullerine eleştirel bir yaklaşım getiren ve Kurumsal İktisat’ın kurucusu kabul edilen Veblen’in iktisat anlayışını, dönemin ekonomik ve sosyal şartlarını büyük ölçüde yansıtan Modern Zamanlar filmindeki anlatım temelinde somutlaştırmak, Veblen’in iktisat literatürüne katkılarını film ile ortak noktaları esas alarak tartışmak ve ekonomik krizlere neden olan davranışları analiz etmektir.