ISSN: 2149-4363 | E-ISSN: 2687-6256
The Role of Cattle Forage Production in Sustainable Cattle Breeding in Turkey through Spatial Statistical Methods
1Beykent University Hadim Koru Yolu Street Sisli Istanbul 34360 Turkey
Yildiz Social Science Review 2017; 1(3): 23-34
Full Text PDF (Turkish)

Abstract

This study is aimed at determining the form of spatial organization that farmers have tried to meet sustainability conditions after the regulatory role of governments on the agricultural industry had been reduced due to financial crises. The roles of forage production on this spatial organization were determined using data from Turkey. The multivariate local indicators of spatial association technique was employed. It was observed that medium-scale enterprises that have 20 or more cattle are capable of meeting sustainability conditions more easily, and that small-scale enterprises have withdrawn from agriculture and changed locations. During the 2000-2010 period, the spatial
dependence between livestock and forage crop production has become stronger. The production of forage with high cellulose content has become the indicator that possesses the spillover effect for the development of livestock production. Farmers adapted themselves to the economic crisis
conditions by preferring cattle breeds with higher milk productivity and genetic quality.


Mekansal İstatistik Yoluyla Hayvan Yem Üretiminin Sürdürülebilir Sığır Üretimindeki Rolü
1
Yildiz Social Science Review 2017; 1(3): 23-34

Ekonomik krizlere bağlı olarak, hükümetlerin tarım sektöründe düzenleyici rolünün azalmasından sonra, hayvancılığın sürdürülebilirlik şartlarını çiftçiler tarafından nasıl bir mekan organizasyonu ile sağladığının saptanması bu çalışmanın amacını oluşturmaktadır. Yem üretiminin, süt verimliliğinin çevre şartlarının ve hayvan ırklarının söz konusu mekan organizasyonundaki rolu Türkiye’ye ait veriler kullanılarak tespit edildi. Yem bitkileri ile sığırların dağılımında nasıl bir mekansal bağımlılığın olduğunu saptamak için açıklayıcı mekansal data analizlerinden multivariate (LISA) tekniği kullanıldı. Yapılan çalışma sonucunda sığır sayısı 20 ve üzeri olan orta boy işletmelerin sürdürülebilirlik şartlarını daha kolay sağladığını, küçük işletmelerin tarımsal faaliyetten çekildiğini ve mekan değiştirdiğini göstermiştir. Hayvancılık ile yem bitkisi üretimi arasındaki mekansal bağımlılık ilişkisi güçlenmiştir. Süt amaçlı selüloz oranı yüksek yem üretimi, hayvancılığın gelişmesinde yayılma etkisine sahip gösterge olmuştur. Çiftçiler, kriz şartlarına, süt verimliği yüksek, genetiği daha kaliteli hayvan ırklarını tercih ederek uyum sağlamışlardır.