2Department of Economics, Faculty of Economic and Administrative Sciences, Yıldız Technical University, İstanbul, Türkiye
3Department of Foreign Trade, İstanbul Aydin University, İstanbul, Türkiye
Abstract
Economic growth impacts environmental quality based on how natural resources are used. The change in environmental quality is thought to be related to public health. This study examines 2041 publications from 1991 to 2023 through bibliometric analysis using the VOS Viewer software. The analysis focuses on publications related to economics, identified using the keywords “Environmental Quality, Economic Growth, and Health” in the Web of Science database. The key point of this study is aimed to have a detailed literature review of the line between economic growth, environmental quality, and health. As a conclusion, it is believed that “there is a need for studies examining the economic causes and consequences of environmental quality, economic growth, and health to become widespread nexus” For the studies to be widespread, previous studies on this subject should be searched and necessary gaps should be identified. Final aim is to provide to make offers to fill the gaps in the literature.
2Yıldız Teknik Üniversitesi, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, İktisat Bölümü, İstanbul, Türkiye
3İstanbul Aydin Üniversitesi, Dış Ticaret Bölümü, İstanbul, Türkiye
Ekonomik büyüme, doğal kaynakların nasıl kullanıldığına bağlı olarak çevre kalitesini etkilemektedir. Çevre kalitesindeki değişim ise halk sağlığı ile yakın bir ilişki içindedir. Bu çalışmanın temel amacı, VOS Viewer programını ve bibliyometrik analiz yöntemini kullanarak çevresel kalite, ekonomik büyüme ve sağlık ilişkisini ele alan 1991-2023 yılları arasında yayınlanmış çalışmaları incelemektir. Web of Science veri tabanında “çevresel kalite, ekonomik büyüme ve sağlık” anahtar kelimeleriyle tarama yapıldığında ekonomi ile ilgili 2041 çalışmanın yayınlandığı görülmektedir. Analizin odak noktası ekonomik büyüme, çevre kalitesi ve sağlık ilişkisine ait ayrıntılı bir literatür incelemesinin yapılmasıdır. Sonuç olarak, “çevresel kalite, ekonomik büyüme ve sağlığın ekonomik neden ve sonuçlarını inceleyen çalışmaların yaygınlaşmasına ihtiyaç olduğu” düşünülmektedir. Çalışmaların yaygınlaşması için bu konuda daha önce yapılmış çalışmalar araştırılmalı ve gerekli eksiklikler tespit edilmelidir. Böylece konuya ilişkin literatürdeki boşlukların fark edilmesi ve bu boşlukları dolduracak çalışmaların yapılması mümkün olabilir.